Aktuelno

Inforamcija o konzularnim uslugama Ambasade BiH u Stockholmu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Stockholmu poslala je Ministarstvu vanjskih poslova BiH zahtjev za odobrenjem sredstava za odrzavanje konzularnih dana u Svedskoj i Finskoj.
Kao sto vam je poznato, Ambasada BiH u Stockholmu rezidentno i nerezidentno pokriva K. Švedsku, R Estoniju i R. Finsku, na čijim prostorima živi preko 80.000 bh. gradjana. Udaljenost Stockholma u odnosu na gradove gdje nasi gradjani zive je i preko 1500 km.
Primjenjujuci Zakon o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim je predvidjeno da se zahtjev za izdavanje putne isprave (biometrijski pasos) licno podnosi, dovodi svakodnevno do reakcija gradjana, jer kako navode, zbog toga moraju uzeti slobodan dan, putovati po nekoliko sati u jednom pravcu, s napomenom da se izlazu velikim materijalnim troskovima. Ovo se posebno odnosi na starije osobe i osobe sa invaliditetom.
Tokom odrzavanja konzularnih dana, sluzbenici Ambasade bili bi na usluzi gradjanima BiH u cilju vrsenja slijedecih konzularnih radnji: prijem zahtjeva i akvizicija biometrijskih podataka u cilju izrade biometrijskih putnih isprava BiH, prijem zahtjeva za evidenciju jedinstvenih maticnih brojeva BiH, vrsenje konzularnih ovjera (punomoci, izjave i dr.), kao i vrsenje drugih konzularnih radnji.
S obzirom da smo najvise poziva i molbi za odrzavanje konzularnih dana dobili od nasih gradjana iz Malmea i uopste juznog dijela Svedske, uglavnom starih i bolesnih ljudi, planirano je (ukoliko dobijemo odobrenje iz MVP BiH) da ih odrzimo u ovom gradu.
U tom smislu molimo sva udruzenja i saveze da nam pomognu u sirenju ove informacije nasim gradjanima koji su imali namjeru koristiti konzularne usluge Ambasade, te koliko je to moguce, i pomoć u obezbjedjenju adekvatnog prostora gdje bismo konzularne dane odrzavali.
Dakle, da bi podnijela zahtjev za novi biometrijski pasos, osoba mora imati ili CIPS licnu kartu BiH ili izvrsiti prethodno evidentiranje JMBG u jedinstvenoj bazi podataka (CIPS) ukoliko ne posjeduje ovu LK, tako sto ce pribaviti rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu (originalne) iz BiH i popuniti obrazac M7 i najprije to poslati u Ambasadu BiH putem poste. Cim nadlezni MUP evidentira JMBG osoba ima uslov za podnosenje zahtjeva.
Prilikom ovjere potpisa na nekom od dokumenata, ili kopije nekog dokumenta, osoba mora imati vazecu ispravu BiH (ili pasos ili CIPS licnu kartu)
Sve informacije o pruzanju konzularnih usluga kao i neophodni obrasci mogu se naci na www.bihambasada.se, na linku konzularno.
Takodjer, za sve nejasnoce gradjani se mogu obratiti Konzularnom odjelu Ambasade na br. telefona 08 24 83 60.
Smatramo da bi na ovaj nacin umnogome olaksali nasim gradjanima da lakse obave sve potrebe vezano za konzularne usluge, te nam je u tom smislu neophodna i od velike vaznosti i vasa pomoc i saradnja.
Molimo vas da sve informacije o eventualnom broju gradjana koji su zainteresovani da dodju u Malme i sva pitanja koja ce vam olaksati saradnju a ticu se pruzanja konzularnih usluga, STO PRIJE dostavite na e-mail adresu Konzularnog odjela Ambasade ili nam se obratite putem telefona.
Napominjemo da jos uvijek nemamo zvanicnu potvrdu iz MVP BiH, ali bi nam ova preliminarna priprema uveliko pomogla da steknemo uvid koji je to broj gradjana koji bi dosao na konzularne dane, a samim tim bi se povecala opravdanost njihovog odrzavanja.


S postovanjem
Konzularni odjel Ambasade

 

Informacija džematlijama

Petkom ima redovno predavanje i druženje džematlija između aksama i jacije, a subotom ima nogomet za omladinu u Kungsgårdsgymnasiet između 17.00-19.00.

BUJRUM!

 

Hadis dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto sto i njemu tražiš." (Ahmed i Muslim) i "Dova brata za drugog brata koji je odsutan se ne odbija." (Muslim)

 

Nove slike

Zadnji Video

Preporuka da posjetite i: